03 آذر 1403
EN
logo

پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد

دانشگاه علوم پزشکی تهران

  • تاریخ انتشار : 1402/05/08 - 12:40
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 7711
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

همزمان با روز جهانی هپاتیت

رئیس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد در شبکه سلامت: هپاتیت یک بیماری قابل کنترل و درمان است

همزمان با 28 جولای/ 6 مرداد ماه، روز جهانی هپاتیت، دکتر علیرضا دلاوری ، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران و رییس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگویی با شبکه سلامت سیما، به تشریح راه های ابتلا و درمان شایع‌ترین بیماری‌های هپاتیت و میزان شیوع آنها در جهان و ایران پرداخت.

 

به گزارش واحد رسانه پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر دلاوری در گفت‌وگو با شبکه سلامت سیما، با اشاره به این که شایع‌ترین و مهمترین بیماری‌های هپاتیت‌، هپاتیت‌هایی هستند که توسط ویروس‌های هپاتیت منتقل می‌شوند، گفت: سایر بیماری‌های هپاتیت‌ شیوع کمتری دارند و آنچه در روز جهانی هپاتیت به شکل پررنگ‌تری مطرح می‌شود، این سه بیماری هستند.

رییس پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به این سوال که آیا هپاتیت یک بیماری کشنده است؟ گفت: هپاتیت یا التهاب کبد در صورت عدم کنترل و درمان می‌تواند کشنده باشد؛ چرا که موجب تخریب بافت کبد و از بین رفتن این عضو بدن می‌شود و از آن جا که کبد، جایگزین ندارد، در صورت تخریب و از بین رفتن آن، باید پیوند کبد صورت گیرد ، در غیر این صورت کشنده خواهد بود؛ اما خبر خوب آن است که هر سه بیماری هپاتیت آ، بی و سی با داروهای کاملا در دسترس قابل درمان هستند.

وی در ادامه به شمار مبتلایان بیماری هپاتیت بی اشاره کرد و گفت: حدود 316 میلیون نفر در جهان به هپاتیت بی مبتلا هستند. در گذشته و پیش از انجام واکسیناسیون هپاتیت بی در ایران، 3 تا 4 درصد جمعیت کشور به این بیماری مبتلا بودند ، اما طی 30 سال گذشته که واکسیناسیون نوزادان و جمعیت جوان علیه بیماری هپاتیت بی، شروع شده و تداوم یافته است، شمار مبتلایان به این بیماری به کمتر از دو درصد جمعیت کشور کاهش پیدا کرده و میزان ابتلا به بیماری هپاتیت بی در جمعیت جوان به علت واکسیناسیون به کمتر از نیم درصد رسیده است ؛ بدین ترتیب ، ایران جزو کشورهای موفق در کنترل هپاتیت بی در جهان محسوب می‌شود و باید از مدیران وقت وزارت بهداشت به دلیل این اقدام مهم، قدردانی کرد.

فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد در مورد درمان بیماری هپاتیت بی نیز گفت: درمان این بیماری ابتدا به صورت تزریقی بود که عوارضی به همراه داشت و پاسخ‌دهی آن به اندازه داروی خوراکی نبود. از سویی دیگر، داروی تزریقی هپاتیت بی، بسیار گران قیمت ( 270 میلیون تومان با دلار 3 تا 4 هزار تومان برای یک دوره درمان) بود؛ اما خوشبختانه با تولید داروی هپاتیت بی به صورت قرص در ایران که ارزان‌تر و در دسترس‌تر است و عوارض کمتری دارد، کنترل و درمان این بیماری با موفقیت بیشتری همراه شد.

وی به نکته ای مهم در درمان بیماری هپاتیت بی اشاره کرد و گفت: درمان هپاتیت بی، طولانی مدت است؛ چرا که ویروس این بیماری، خود را در میان سلول‌ها پنهان می کند ؛ بنابراین افراد مبتلا به هپاتیت بی، باید مراقب این نکته باشند و روند درمان خود را هرگز متوقف نکنند.

دکتر دلاوری همچنین تاکید کرد: طول عمر افرادی که با قرص هپاتیت بی تحت درمان هستند، به اندازه افراد عادی است و از این نظر، جای نگرانی نیست.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین درباره کنترل بیماری هپاتیت بی در افرادی که قبلا واکسن تزریق کرده‌اند گفت: سطح آنتی‌بادی هپاتیت بی در خون بسیار مهم است. سطح آنتی‌بادی برای کادر درمان به دلیل پرخطر بودن، باید بالای 100 و در افراد عادی بالای 10 باشد و اگر آنتی‌بادی این دو گروه کمتر از مقدار گفته شده است، باید دوز یادآور واکسن تزریق شود.

وی در مورد راه‌های انتقال هپاتیت‌های آ، بی و سی گفت: ویروس هپاتیت بی و سی از طریق خون و فراورده های خونی، تماس جنسی ناسالم و کنترل نشده و بویژه اعتیاد تزریقی منتقل می‌شوند؛ اما هپاتیت آ از طریق آب و غذای آلوده منتقل می‌شود و بحث بهداشت محیط و آب و غذای سالم در پیشگیری از انتقال ویروس این بیماری، بسیار مهم است.

رییس پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد : بیماری‌های هپاتیت بی و سی به هیچ وجه از راه‌هایی مثل شیر دادن، تماس‌های معمولی همچون درآغوش گرفتن، عرق بدن فرد مبتلا، ظروف مشترک و .... منتقل نمی‌شود و تنها اشکال انتقال ویروس هپاتیت‌های بی و سی ، همان موارد گفته شده است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران ، شمار مبتلایان هپاتیت سی در جهان را  71 میلیون نفر اعلام کرد و گفت: 60 درصد مبتلایان هپاتیت سی، در بین معتادان تزریقی هستند و 80 درصد افرادی که به جمعیت مبتلایان هپاتیت سی افزوده می‌شوند را همین گروه تشکیل می‌دهند؛ تعداد معدودی از مبتلایان هپاتیت سی، سایر افراد (غیر معتادان تزریقی) هستند ؛ بنابراین باید توجه داشت که خطر شیوع بیماری هپاتیت سی در هر جامعه ، می‌تواند توسط معتادان تزریقی افزایش یابد؛ لذا کنترل بیماری در این گروه پرخطر با انجام و تقویت اقدمات کنترلی و حمایتی بسیار مهم است.

 به گفته رییس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، از سال 2015 داروی هپاتیت سی نیز ساخته و روانه بازار شده و درمان با داروی جدید، در بیش از 90 درصد مبتلایان موفقیت آمیز بوده است. سازمان بهداشت جهانی نیز برنامه جهانی کنترل کامل بیماری هپاتیت سی  تا سال 2030  را بنیان گذاشته و از کشورها خواسته است تا با انجام اقدامات در راستای اهداف تعیین شده برنامه، بیماری هپاتیت سی را تحت کنترل کامل درآورند. در همین راستا 4 کشور، در نقشه جهانی کنترل هپاتیت سی، جزو کشورهای منطقه سبز محسوب می شوند و تا سال 2030 موفق به کنترل کامل هپاتیت سی خواهند شد، 12 کشور از جمله ایران نیز جزو کشورهای منطقه زرد هستند که به معنای موفق بودن برنامه ها و مجموعه اقدامات آنها در کنترل کامل بیماری هپاتیت سی است، اما ممکن است  تا سال 2030 به طور کامل به اهداف برنامه جهانی نرسند. سایر کشورها نیز در منطقه قرمز برنامه جهانی کنترل کامل هپاتیت سی قرار دارند.

دکتر دلاوری افزود: تنها  30 درصد مبتلایان هپاتیت سی و 30 درصد مبتلایان هپاتیت بی از بیماری خود باخبرند و از آن جا که بیشتر بیماران هپاتیت سی را افراد پرخطر (عمدتا معتادان تزریقی) تشکیل می‌دهند، تنها کمتر از 10 درصد مبتلایان پس از اطلاع از بیماری ، اقدام به درمان می‌کنند؛  این درحالیست درمان هپاتیت سی می‌تواند میزان مرگ و میر ناشی از آن را تا حد چشمگیری کاهش دهد و از بار بیماری در جامعه بکاهد.

وی در همین راستا بر توجه و تلاش سیاستگذاران بهداشتی جوامع برای کنترل بیماری هپاتیت سی در بین افراد پرخطر بویژه معتادان تزریقی از طریق اقدامات حمایتی تاکید کرد و افزود: خوشبختانه همکاران در شبکه بهداشت و پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، طرح آزمایشی کنترل کامل هپاتیت سی را به کمک خیرین و رییس وقت دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ، در این شهر به اجرا درآوردند که نتایج نشان داد می‌توان به کنترل هپاتیت سی در سایر نقاط کشور بسیار امیدوار بود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به این که هپاتیت آ ، واکسن پیشگیری دارد، ابراز امیداوری کرد: همان طور که کشور از واکسیناسیون علیه بیماری هپاتیت بی به شدت سود برده است، واکسیناسیون بیماری هپاتیت آ نیز به شکلی فراگیر انجام شود.

دکتر دلاوری در مورد رژیم غذایی مبتلایان به بیماری‌های هپاتیت‌ گفت: هپاتیت بی و سی هیچ محدودیت غذایی برای مبتلایان ندارد؛ مگر آن که فرد مبتلا، بیماری مزمن کبدی داشته باشد؛ اما در مورد بیماری هپاتیت آ ، برخی محدودیت های غذایی وجود دارد.

 

برای مشاهده گفت‌وگو‌، کلیک کنید:

 

  • گروه خبری : ریاست,معاونت
  • کد خبر : 240952
کلمات کلیدی
مدیر سایت
تهیه کننده:

مدیر سایت

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه