مطالعه «سووداک»

طرح کلان «درمان هپاتیتC» یا مطالعه «سووداک» یکی از مهمترین طرح‌های تحقیقاتی پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد است که به دستاوردی مهم در درمان آسان ، کوتاه مدت و قطعی هپاتیت C و نجات جان صدها بیمار مبتلا انجامیده است...

هپاتیت  سی، بیماریکه  کبد، از بزرگترین و مهمترین غدد داخلی بدن انسان را درگیر و وظایف مهم آن شامل دفع سموم، ساخت پروتئین های حیاتی، تنظیم مصرف قند خون، سوخت‌وساز چربی‌ها و  ساخت برخی هورمون‌های ضروری را مختل می‌کند.

آلودگی با هپاتیت سی خود را با اشکال بالینی مختلف نشان می‌دهد : هپاتیت سی حاد که پس از آلودگی با ویروس ، از زمان بیماری تا بهبودی، کمتر از 6 ماه طول می کشد و در این مدت آسیب وارده به کبد، کاملا برطرف و ویروس از خون پاک می شود و هپاتیت سی مزمن که التهاب و آسیب وارده به کبد 6 ماه یا بیشتر طول می کشد و نیاز به درمان دارد.

هپاتیت  سی، در اغلب موارد هیچ علامتی ندارد و می‌تواند مثل یک سرماخوردگی ساده بروز کند.  ویروس این بیماری،  اغلب از راه خون منتقل می شود ؛ اما ارتباطات جنسی محافظت نشده و انتقال از طریق مادر به جنین ، راه‌های دیگر سرایت این بیماری است. در ایران بیش از 200 هزار نفر به هپاتیت سی مبتلا هستند.

درمان بیماری هپاتیت سی در سال‌های گذشته با داروی تزریقی اینترفرون و ریباویرین با عوارض بسیار زیاد و فرایندی طولانی (24 تا 48 هفته) صورت می‌گرفت و شانس درمان قطعی مبتلایان فقط  50 درصد بود. اما با تولید داروی هاروونی در آمریکا ، انقلابی در درمان هپاتیت  سی رخ داد که قادر بود مبتلایان را ظرف 84 روز درمان کند . با این حال، درمان با این دارو علاوه بر این که بسیار گران و همچنین شانس موفقیت درمان مبتلایان هپاتیت سی با ژنوتیپ یک و سه در ایران، فقط 50 درصد بود؛ چرا که این دارو در آمریکا ساخته شده و مبتلایان هپاتیت C در این کشور، عمدتا از ژنوتیپ یک هستند.

بر همین اساس محققان پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پی سه سال تحقیقات بالینی و آزمایشگاهی موفق شدند داروی ترکیبی بسیار موثری علیه هپاتیت سی تولید کنند که مراحل بالینی را طی کرده و با نام تجاری Sovodak به بازار دارویی کشور عرضه شده است.

داروی سووداک که ترکیبی از سوفوسبوویر و داکلاتوسویر است در مدت کمتر از سه ماه با روزانه یک عدد قرص، بیماری هپاتیت سی را در بیش از 98 درصد بیماران درمان می‌کند.

مزایای استفاده از داروی سووداک:

عدم استفاده همزمان از داروی تزریقی اینترفرون

موثر بودن روی تمام ژنوتیپ‌های ویروس هپاتیت  سی

موثر بودن روی موارد پیشرفته (سیروز) یا بیمارانی که به داروهای دیگر پاسخ نداده‌اند

نداشتن عوارض دارویی قابل توجه

در حال حاضر ، داروی  Sovodak وارد فارماکوپه دارویی ایران شده و پروانه تولید این دارو توسط شرکت دانش بنیان « فن آوران روژان محقق دارو»  اخذ شده است.

این دارو تا کنون صدها بیمار مبتلا به هپاتیت سی را با هزینه بسیار کمتر از داروی مشابه خارجی برای دوره کامل بهبودی طی سه  ماه ، درمان سریع و قطعی کرده است.

انتهای پیام

فرشته هاشمی